Decentrale zorg voor ouderen en mindervaliden in detentie

DJI heeft een kleine populatie oudere (55+) en mindervalide gedetineerden. Zij zitten hun straf verspreid over het land uit. Onlangs is bekeken of het huidige beleid met betrekking tot deze categorie gedetineerden nog volstaat. Deze verkenning is inmiddels afgerond. Er is voor gekozen om de zorg voor oudere en mindervalide gedetineerden decentraal te blijven inrichten.

Sleutels in slot van cel
Beeld: ©DJI / DJI

Voordelen decentrale zorg ouderen

De voornaamste reden voor het decentraal inrichten van de zorg voor oudere en mindervalide gedetineerden is dat zij dichter bij hun sociale netwerk kunnen blijven. Daarnaast heeft decentraal het voordeel dat PI’s de zorg voor hen kleinschalig en laagdrempelig kunnen vormgeven, zonder extra kosten en bouwtechnische aanpassingen. Als voor een oudere of mindervalide gedetineerde meer nodig blijkt te zijn, is het ook mogelijk om zorg op maat te bieden op een centrale locatie zoals het Justitieel Centrum voor Somatische Zorg (JCvSZ) in Scheveningen.  

Handreikingen en stroomschema

Om PI’s handvatten te geven voor het verlenen van de juiste zorg, worden er drie landelijke handreikingen gemaakt. Hierin staat onder meer waar cellen voor mindervaliden minimaal aan moeten voldoen, hoe de kwetsbaarheid van ouderen in detentie wordt vastgesteld en hoe passende zorg voor kwetsbare ouderen in detentie moet worden ingericht en gerealiseerd. Deze handreikingen komen in 2025 beschikbaar.

Onderliggend advies van de RSJ

De Raad voor Strafrechttoepassing en Jeugdbescherming (RSJ) heeft in 2023 het advies Vergrijzing in detentie uitgebracht. Hierin kwam naar voren dat er behoefte is aan handvatten voor het bieden van zorg voor kwetsbare oudere gedetineerden in detentie, vanwege toenemende vergrijzing en een bijbehorende zorgvraag. Dit advies viel samen met de wens binnen DJI om het ouderenbeleid opnieuw onder de loep te nemen. Met de drie geplande handreikingen verwachten we aan de behoefte te kunnen voldoen van zowel medewerkers als oudere gedetineerden.

Zie ook: Ouderen in detentie | Nieuwsbericht | dji.nl en Advies Vergrijzing in detentie | Advies | Raad voor Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming (rsj.nl).