Jongere ontbijt met begeleider

Nieuwsbrief VOM - december 2023

Het jaar 2023 is bezig aan de laatste weken. Het zijn ook de laatste weken voor het programma Vrijheidsbeneming op Maat (VOM). Het programma waarin we samen met jullie hebben gewerkt aan een nieuw stelsel voor justitiële jongeren. Een stelsel waarin meer maatwerk en meer variatie in behandelingen mogelijk zijn, zodat we jongeren meer kansen kunnen bieden om hun leven weer goed te kunnen voortzetten. Het programma stopt, maar DJI gaat door met deze belangrijke ontwikkelingen in de jeugdketen. Samen met jullie. We wensen je alle goeds voor 2024!

De maatwerkgedachte leeft in heel de justitiële jeugdketen

In de 4 jaar dat het programma Vrijheidsbeneming Op Maat (VOM) bestond, is er veel gebeurd. Plv. divisiedirecteur Forensische Zorg/Justitiële Jeugdinrichtingen Bart van Els blikt terug en kijkt vooruit.

Behandeling ustitiële jongere

Examen doen vanuit de Kleinschalige Voorziening Justitiële Jeugd

Reclasseringswerker Jeroen kreeg tijdens zijn vroeghulpdienst te maken met een jongen die werd opgepakt voor fraude met pinpassen. De jongen stond vlak voor de start van zijn eindexamens en hij zou in een PI geplaatst worden. ‘Daarmee leek de kans op het doen van eindexamen verkeken. Dit leek me een situatie die goed bij de KVJJ past. De reclassering kan op elk moment een overplaatsing naar een KVJJ aanvragen, dus ik besloot het te proberen.’ Lees meer over Jeroens ervaringen met plaatsing in de KVJJ.

Jongeman schrijven examen

KVJJ-dag ook in 2024

Een 3e editie van de KVJJ dag staat ook voor 2024 op de planning. Een exacte datum volgt; waarschijnlijk in juni. Op die dag komen alle bij de KVJJ betrokken organisaties weer samen om te praten over hoe nog beter invulling gegeven kan worden aan de KVJJ’s.

Contact en colofon

U ontvangt deze nieuwsbrief omdat u betrokken bent bij of geinteresseerd ben in het programma VOM.

Disclaimer

Deze nieuwsbrief is een uitgave van het Programma Vrijheidsbeneming Op Maat, Divisie Forensische Zorg en Justitiële Jeugdinrichtingen, Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI). Overname van (delen van) artikelen kan alleen met toestemming van het programma VOM.

Redactie

Mieke van Meer, Susanne Schippers