Bezoek

Hier vindt u algemene regels over het bezoeken van een relatie in een inrichting. Per locatie kunnen deze regels verschillen. Voor de specifieke regels kunt u contact opnemen met de inrichting die u wilt bezoeken.

Algemeen

Een gedetineerde heeft recht op ten minste 1 uur bezoek per week. Per keer kan slechts een beperkt aantal personen op bezoek. Kinderen jonger dan 12 jaar krijgen alleen toegang onder begeleiding van een volwassene. Voor een Extra Beveiligde Inrichting (EBI) geldt de leeftijdsgrens van 16 jaar. Kinderen onder de 16 jaar mogen daar alleen onder begeleiding van een volwassene naar binnen.

Bezoektijden

Alle inrichtingen hebben hun eigen bezoektijden; deze staan veelal vermeld op deze website bij de betreffende inrichting. Is dat niet zo, dan kunt u contact opnemen met de inrichting waar u op bezoek wilt.

Afspraak

De regels met betrekking tot bezoekafspraken kunnen per inrichting verschillen. Wilt u een locatie bezoeken, kijk dan bij de betreffende inrichting (zie homepage).
De inrichting kan bezoek om bepaalde redenen weigeren.

Legitimatie

Als u op bezoek komt moet u een geldig legitimatiebewijs kunnen tonen. Dit mag zijn een: paspoort, identiteitskaart, rijbewijs of Europese identiteitskaart. Vanaf 14 jaar bent u verplicht zich te legitimeren.

Binnenkomst

De portiers controleren u en uw bagage op verboden spullen. Dit gebeurt door middel van een detectiepoort, scan-apparatuur en fouilleren.

Drugscontrole

De invoer van alcohol en drugs is ten strengste verboden. Als bezoeker kunt u te maken krijgen met de volgende maatregelen om de beschikbaarheid van drugs zo veel mogelijk tegen te gaan:

 • iedere bezoeker ondergaat een strenge toegangscontrole bij binnenkomst, ook bagage gaat door een röntgenapparaat.
 • de bezoekruimten van gesloten inrichtingen zijn zo ingericht dat er goed toezicht is en dat lijfelijk contact alleen beperkt mogelijk is.
 • er worden drugshonden ingezet bij de ontvangst van bezoek en in bezoekersruimten, deze honden zijn speciaal opgeleid om drugs te ontdekken.

Meenemen goederen

Als u goederen wilt meenemen voor de gedetineerde, dan moet u dat van te voren aan hem melden. De gedetineerde moet namelijk zelf aangeven wat er voor hem wordt meegebracht. Niet-aangemelde goederen mogen niet naar binnen. Het inchecken van meegebrachte goederen kost tijd. Kom daarvoor ruim een kwartier van te voren bij de inrichting.

Wat mag u meenemen?

Kleding, schoeisel (zonder stalen neus), een beperkt aantal cd's, los kleingeld voor de frisdrank-, koffie- en snoepautomaat. Eén doorzichtig flesje drinken en wat losse spullen voor baby's tijdens het bezoek (na overleg met het personeel). Per locatie kunnen deze regels verschillen. Voor de specifieke regels kunt u contact opnemen met de inrichting die u wilt bezoeken.

Wat mag u niet meenemen?

Jassen, vesten, losse blazers, tassen, hoeden, petten, zonnebrillen, rookwaren (het is tijdens het bezoek verboden te roken), piepers/telefoons, camera's en portemonnees.  Uiteraard is ook de invoer van alcohol en drugs ten strengste verboden.

Kledingvoorschriften

U dient zich te allen tijde correct te kleden. Voor vrouwen geldt geen doorzichtige kleding en voor mannen geen ontbloot bovenlichaam of een te korte broek.

Lichamelijk contact

Afgezien van een korte begroeting en kort afscheid is verder lichamelijk contact niet toegestaan.

DJI'er vlogt: Op bezoek in een gevangenis, hoe gaat dat?

Hoe ziet een bezoek aan een gedetineerde eruit? Wat zijn de regels? DJI’er Nick, complexbeveiliger van een penitentiaire inrichting, legt uit wat u kunt verwachten als u een bezoek brengt aan een gevangenis. Hij vertelt hoe het bijvoorbeeld werkt als u zich aanmeldt bij de portier en hoe de controle van u en uw spullen wordt gedaan.

U kunt de onderstaande video ook op Youtube bekijken.

 • Download deze video

 • Uitgeschreven tekst

  Hoi, ik ben Nick, en ik ga jullie laten zien wat er precies van u verwacht wordt als u op bezoek gaat binnen een PI.
  Als u binnenkomt, hebben we 2 ingangen.
  Één voor het reguliere bezoek en één voor het personeel.
  Zodra u binnenkomt meldt u zich bij de bezoekportier.
  Deze zal van u vragen of u een geldig legitimatiebewijs heeft of een rijbewijs.
  Voor wie komt u op bezoek? U kunt natuurlijk niet zomaar op bezoek komen.
  Uw bezoek dient te allen tijde aangemeld te zijn. Dit doet de gedetineerde zelf.
  Als u bij de bezoekportier bent geweest en u bent ingeschreven dient u al uw spullen op te bergen in een kluisje.
  Als u dit heeft gedaan, dient u metaalvrij door de detectiepoort te lopen.
  Ook hebben wij een X-ray die er voor zorgt dat, als u niet metaalvrij door de poort kan, deze spullen alsnog mee kunnen.
  Als u zich heeft aangemeld bij bezoek, dan loopt u door richting wachtruimte bezoek.
  Hier zouden eventueel nog drugshonden personeel op u kunnen wachten om u te controleren.
  Als u in de wachtruimte zit, meldt u zich aan bij de bezoekleider.
  De bezoekleider zal vragen voor welke gedetineerde u op bezoek komt.
  Hij zal de deur richting de bezoekzaal voor u openen.
  Eenmaal aangekomen in de bezoekzaal, mag u elkaar kort een knuffel geven of een kus en zal uw bezoek aanvangen.
  U mag met maximaal 3 bezoekers per gedetineerde op bezoek.
  Het bezoek bedraagt minimaal 1 uur in de week.
  Deze plastic rand is gemaakt zodat het moeilijker is om spullen over te geven.
  Ook hebben we nog een Toezicht Bezoek zitten die toezicht houdt op de gedetineerde en op de bezoekers. Ook hebben we een familiekamer. Hier kunt u bezoek ontvangen zonder toezicht.
  Om gebruik te maken van de familiekamer moet je wel voldoen aan een paar voorwaarden.
  Detentiecentra voor vreemdelingen, jeugdinrichtingen en tbs-klinieken hebben net andere regels en andere bezoekersruimten.
  U kunt natuurlijk altijd nog brieven, de gedetineerde kan u bellen.
  Zoals u ziet doen wij er alles aan om het bezoek voor u, de gedetineerde en het personeel zo veilig en comfortabel mogelijk te laten verlopen.