Jongeren in detentie

Jongeren kunnen in een Justitiële Jeugdinrichting (JJI) komen als de (kinder)rechter hen volgens het jeugdstrafrecht een straf of maatregel oplegt. Daarnaast kunnen jongeren er ook preventief worden geplaatst, in afwachting van hun rechtszaak. Ook kan de rechter jongeren dichtbij hun eigen netwerk plaatsen in een laagbeveiligde Kleinschalige Voorziening Justitiële Jeugd (KVJJ).

Leeftijd

De meeste jongeren die in een JJI verblijven zijn tussen de 14 en 21 jaar en de gemiddelde leeftijd bij plaatsing is 17 jaar.

Op basis van het adolescentenstrafrecht kan de rechter jongeren tot 23 jaar een straf of maatregel opleggen volgens het jeugdstrafrecht. Omdat een straf of maatregel enkele jaren kan duren, zijn jongeren soms ouder dan 23 jaar wanneer zij de JJI verlaten.

JJI

In de JJI’s zijn er kort- en langverblijfgroepen. Jongens en meisjes verblijven in aparte groepen. Ook voor jongeren met bijzondere behoeften bestaan speciale groepen. Deze groepen worden landelijke bestemmingen genoemd.
Raadpleeg voor meer informatie over de verschillende afdelingen de pagina Straffen en maatregelen.

In het kader van het verandertraject Vrijheidsbeneming Op maat (VOM) worden de huidige JJI’s omgevormd tot Forensische Centra Jeugd (FCJ).

KVJJ

In een KVJJ kunnen jongeren worden geplaatst die preventief gehecht zijn. Of jongeren met een jeugddetentie of een PIJ-maatregel (in de eindefase). Jongeren worden alleen in de KVJJ geplaatst als uit screening en diagnostiek blijkt dat ze geschikt zijn voor een beperkt beveiligingsniveau.

Jongeren verblijven in een KVJJ dicht bij hun leefomgeving. Zo kunnen ze het contact met hun netwerk in stand houden. En kunnen school, werk en vrije tijd doorgaan. Er wordt een beroep gedaan op de eigen verantwoordelijkheid van de jongeren.

De KVJJ’s zijn in het kader van het verandertraject Vrijheidsbeneming Op maat (VOM) in 2020 en 2021 gestart. Er zijn sinds eind 2021 vijf KVJJ’s met ieder 8 plaatsen. Er wordt 2 jaar lang gemonitord of deze nieuwe manier van vrijheidsbeneming goed werkt.
Als de zorg en beveiliging in de KVJJ toch niet passend blijkt, worden jongeren overgeplaatst naar de JJI (vanaf 2024 FCJ genaamd).

In cijfers

Nederland heeft één Rijks Justitiële Jeugdinrichting die bestaat uit vier locaties, twee particuliere jeugdinrichtingen en vijf Kleinschalige Voorzieningen Justitiële Jeugd. In de JJI's samen verblijven dagelijks ongeveer 450 jongeren. De verblijfduur varieert van één dag tot circa 6 jaar (PIJ-maatregel) en bedraagt gemiddeld ongeveer 92 dagen. De gemiddelde verblijfsduur in de KVJJ is ongeveer 30 dagen.

De verantwoordelijkheid voor jongeren in een JJI ligt bij de divisie ForZo/JJI van DJI.

Podcast: Er zit meer achter werken in een justitiële jeugdinrichting – groepsleider Max

Wil je horen hoe het is om te werken als groepsleider bij de RJJI? Beluister dan de podcast ‘Er zit meer achter werken in een justitiële jeugdinrichting’. In deze podcastaflevering ontdek je tijdens een vroege dienst waarom groepsleider Max het zijn missie heeft gemaakt om er te zijn voor deze jongeren. Je hoort onder andere hoe de jongeren gewekt worden, gezamenlijk ontbijten en naar onderwijs worden gebracht. Maar er wordt ook een kamercontrole uitgevoerd en net wanneer Max daarmee bezig is, wordt er alarm gedrukt. Ben jij benieuwd hoe de vroege dienst van Max eruit ziet? Luister dan hieronder de eerste aflevering van deze tweedelige serie.

Podcast: Er zit meer achter werken in een justitiële jeugdinrichting

Podcast: Er zit meer achter werken in een justitiële jeugdinrichting – pedagogisch medewerker Bo

Wil je horen hoe het is om te werken als pedagogisch medewerker bij de RJJI? Beluister dan de podcast ‘Er zit meer achter werken in een justitiële jeugdinrichting’. In deze podcastaflevering ontdek je tijdens een late dienst hoe pedagogisch medewerker Bo de diepte in gaat met zowel jongeren als collega’s. Je hoort onder andere hoe de overdracht tussen collega’s plaatsvindt, hoe er samen ontspanning wordt gezocht in de fitness en we gaan kort in gesprek met een jongere over hoe hij het leven in een jeugdinrichting ervaart. Ben jij benieuwd hoe de late dienst van Bo eruit ziet? Luister dan de tweede aflevering van deze tweedelige serie.

Er zit meer achter werken in een justitiële jeugdinrichting aflevering 2

Ewout Genemans. Videoland-serie
Beeld: ©DJI

Ewout: Op Je 16e Al Achter De Tralies

Voor het tv-programma “Ewout:” mochten programmamaker Ewout Genemans en zijn cameraploeg in het najaar van 2021 één week meelopen in De Hartelborgt in Spijkenisse. Hij spreekt met jongeren én medewerkers om het werken en leven in een jeugdinrichting van dichtbij mee te maken. Zo gaat hij mee met een jongere op begeleid verlof, woont hij diverse therapiesessies bij en gaat hij uitgebreid in gesprek met medewerkers van verschillende afdelingen. Er zijn twee afleveringen gemaakt, welke beiden terug zijn te zien via Videoland.