Algemene informatie

Adres

Justitieel Complex Zaanstad
Smeet 1
1551 NG WESTZAAN
08807-38000

Postadres
Postbus 3068
1500 HD Zaandam

Rondleidingen

Rondleidingen zijn niet mogelijk, met uitzondering van groepen die voor hun werk of opleiding een duidelijke binding hebben met het gevangeniswezen in deze regio. In dit geval kunnen verzoeken minimaal vier weken van tevoren schriftelijk worden ingediend. U kunt uw verzoek per e-mail sturen naar, info.jczaanstad@dji.minjus.nl, ter attentie van de communicatiemedewerker. Vermeld bij de aanvraag in ieder geval de naam, het adres en de vestigingsplaats van de organisatie, het doel en de grootte van het gezelschap.

Stages

JC Zaanstad is voor diverse opleidingen op mbo- niveau een Erkend Leerbedrijf. Deze erkenningen geven de garantie dat wij staan voor goede leermogelijkheden en deskundige begeleiding. Jaarlijks bieden wij enkele stageplaatsen aan. Daarnaast richten wij ons op studenten op hbo- en universitair niveau om via een stage werkervaring op te doen. Op grond van aanwezige expertise en uitdagingen in het werkveld en ten aanzien van de diversiteit qua doelgroep zijn wij een interessante partner. Wij maken op zeer veel verschillende vakgebieden gebruik van stagiairs.

Stageverzoeken kunt u gemotiveerd en voorzien van een CV mailen naar ZAANG-EFM-Stage_in_J@dji.minjus.nl.

Gebouw en geschiedenis

Het Justitieel Complex Zaanstad (2016) is multifunctioneel en flexibel in bestemming en biedt plaats aan ongeveer 1.000 justitiabelen. JC Zaanstad is zowel een gevangenis, Huis van Bewaring (HvB), Inrichting voor Stelselmatige Daders (ISD) als een Penitentiair Psychiatrisch Centrum (PPC).
Tevens beschikt JC Zaanstad over een Extra Zorg Voorziening (EZV)afdeling en heeft in, zowel het HvB als de gevangenis, afdelingen voor de Top600 (een samenwerkingsverband met de gemeente Amsterdam).

In het PPC is er voor de gedetineerde psychiatrische patiënten, speciale zorg in een inpandige kliniek.
Behalve het Penitentiair Psychiatrisch Centrum (PPC), de Extra Zorg Voorziening (EZV) en de luwte afdeling, zijn vrijwel alle cellen uitgevoerd als meerpersoonscel.

Deze nieuwe inrichting voldoet aan alle eisen en normen van deze tijd, bijvoorbeeld in het kader van daglichttoetreding en ventilatie en biedt tevens aansluiting op de moderne ICT-technologie en beveiliging. De inrichting biedt mogelijkheden tot maximale zelfredzaamheid (individuele bewegingsvrijheid) van justitiabelen, ter voorkoming van hospitalisatie en betere voorbereiding op terugkeer in de samenleving.

Re-integratie

De inrichting biedt vakopleidingen, primair onderwijs en trainingen aan die aansluiten bij hun behoeften (onder meer taal, sociale vaardigheden).

In het Re-Integratie Centrum (RIC) kunnen justitiabelen terecht voor primaire vragen zoals vragen over huisvesting, schuldsanering en het regelen van een identiteitsbewijs. Het RIC wordt bemenst door stagiaires en vrijwilligers van diverse ketenpartners.

In het kader van terugkeer en re-integratie biedt het arbeidsbedrijf In-Made van JC Zaanstad ook mogelijkheden tot vakarbeid en hebben we succesvolle re-integratieprojecten zoals:
Zuivere Koffie (Barista opleiding), Future Builders (diverse specialisaties in de bouw), Cookie van Eigen Deegh (banketbakker), wasserij, fietsenmakerij en confectie.

In-Made in JC Zaanstad heeft ook een regionaal distributiecentrum van de gedetineerdenwinkel ondergebracht bij de arbeid. Vanuit dit distributiecentrum leveren we de boodschappen voor justitiabelen uit onze regio, waaronder onze eigen inrichting en JC Schiphol.