Werk in detentie (In-Made)

Arbeid is het belangrijkste onderdeel van het dagprogramma; gemiddeld werken gedetineerden zo’n twintig uur per week. Gedetineerden verdienen zo wat geld, doen werkervaring op en wennen aan een vaste dagindeling. Dit vergroot hun kansen op de arbeidsmarkt en dus ook op een succesvolle re-integratie in de maatschappij. Ex-gedetineerden met een baan vallen minder snel terug in hun oude criminele gedrag. Alles over werk in detentie is de vinden op de website van In-Made, het productiebedrijf van DJI.

Alle gedetineerden komen in principe in aanmerking voor arbeid, zowel in een Huis van Bewaring als in de Gevangenis. Sinds de invoering van de wet Straffen en beschermen is arbeid niet meer verplicht maar wordt het wel gestimuleerd. Niet deelnemen aan de arbeid betekent dat je die uren op cel doorbrengt en weegt zwaar mee in de beslissing om je te laten promoveren naar het plusprogramma.  

Gedetineerden voeren uiteenlopende werkzaamheden uit, van simpel productiewerk tot gespecialiseerde vakarbeid. Dit doen ze bijvoorbeeld in werkplaatsen voor hout- en metaalbewerking, in naaiateliers, wasserijen, bakkerijen, en fietsenmakerijen. Daarnaast biedt arbeid gedetineerden de mogelijkheid vakdiploma’s te behalen waarmee ze na detentie aan de slag kunnen op de arbeidsmarkt. Uiteraard kijken we daarbij scherp naar hun achtergrond, het gepleegde delict en de motivatie die iemand heeft. De opleidingen worden zo veel mogelijk gegeven in samenwerking met regionale opleidingscentra (ROC’s). Ook zoeken we aansluiting bij het UWV en brancheorganisaties.