Jongere ontbijt met begeleider

Nieuwsbrief VOM - juli 2023

In deze nieuwsbrief VOM lees je over de verschillende ontwikkelingen die het afgelopen half jaar plaatsvonden rondom Vrijheidsbeneming Op Maat. Want het werken aan een andere aanpak voor jongeren in detentie staat niet stil. Deel deze nieuwsbrief gerust in je netwerk!

Je leest onder andere over de basisafdeling in een Forensisch Centrum Jeugd (FCJ, voorheen JJI). En de manager van KVJJ Rijnmond vertelt dat ze steeds meer jongeren begeleiding kunnen bieden in de Kleinschalige Voorziening Justitiële Jeugd (KVJJ). Het aantal jongeren voor een KVJJ heeft ook de focus in het eindrapport van de monitor KVJJ dat is verschenen. Een belangrijk ijkpunt voor de verdere ontwikkeling van het stelsel van vrijheidsbeneming voor jeugd.

Basisafdeling maakt op maat werken in de FCJ beter mogelijk

Sinds anderhalf jaar werkt Forensisch Centrum Teylingereind met zogenoemde basisafdelingen. Daar verblijven jongeren totdat duidelijk is wat de vervolgplek wordt en wordt ondertussen alle belangrijke informatie verzameld over de jongere en zijn netwerk. Zo kan op de vervolgplek de zorg en beveiliging voor de jongere op maat worden ingericht. Teamleider Pascal de Wolff en behandelcoördinator Kitty Koop vertellen over de basisafdeling.

groepsleider praat met jongere
Beeld: ©FCJ Teylingereind

Eindrapport monitor KVJJ

Met de komst van de Kleinschalige Voorzieningen Justitiële Jeugd (KVJJ) is een stap gezet naar meer maatwerk voor jongeren in detentie. Onderzoekers van Rebel Strong Society ontwikkelden een monitor waarmee ze 2 jaar lang de 5 verschillende KVJJ’s volgden.

Omdat de instroom van jongeren in de KVJJ’s in de (eerste) periode van de monitor achterbleef, heeft het onderzoek zich vooral gericht op:

  • het proces van toeleiding en plaatsing.
  • voor welke jongeren de KVJJ het meest passend is: preventief gehechte jongeren, jongeren met een PIJ of jeugddetentie die in de laatste fase van hun detentie zijn.
  • de potentiële vraag per KVJJ-regio: de 5 KVJJ’s bevinden zich allemaal in een unieke setting. Er zijn verschillen die er toe doen en die in de context bekeken moeten worden.

In de monitor speelt mee dat de KVJJ’s – en met name de keten waar de KVJJ deel van uitmaakt – gedurende de monitor in ontwikkeling waren en nog steeds zijn. Optimalisaties in het werkproces worden doorlopend ontwikkeld. Daarmee is de monitoringsperiode niet representatief als eindbeeld.

De belangrijkste conclusies uit het rapport heeft DJI besproken met een groot aantal betrokken ketenpartners. Het eindrapport wordt nu aangeboden aan het ministerie van Justitie en Veiligheid. De verwachting is dat de (demissionair) minister voor rechtsbescherming het rapport na de zomer aan de Tweede Kamer aanbiedt.

Voorblad endrapport monitor KVJJ
Beeld: ©DJI

Herijkte plaatsingscriteria: meer factoren in samenhang bekijken

De plaatsingscriteria voor de Kleinschalige Voorziening Justitiële Jeugd zijn tegen het licht gehouden en per 1 februari 2023 opnieuw vastgesteld. Er wordt voortaan onderscheid gemaakt tussen vaststaande contra-indicaties en (contra-)indicaties ter overweging. Door meer factoren in samenhang af te wegen, ontstaan meer mogelijkheden voor maatwerk. Alleen wanneer er sprake is van een vaststaande contra-indicatie, kan een jongere niet in de KVJJ worden geplaatst.

De (contra-)indicaties ter overweging worden in samenhang afgewogen. Het gaat daarbij om de balans tussen beschermende factoren en de risicofactoren (contra-indicaties). Wanneer er voldoende beschermende factoren zijn ten opzichte van de risicofactoren, dan kan de jeugdige in de KVJJ geplaatst worden.

Wetswijziging Bjj

Het is nog altijd het voornemen om de Wijzigingswet Bjj na de zomer in consultatie te brengen. Wel is het afwachten wat de val van het kabinet betekent voor dit wetgevingstraject. Dat wordt in september bekend, wanneer de Kamer heeft gestemd over welke onderwerpen controversieel worden verklaard en welke niet.

KVJJ-dag: gezamenlijk invulling geven aan de KVJJ’s

Op 7 maart 2023 kwamen alle bij de KVJJ betrokken organisaties in Utrecht bij elkaar. Hoe geven we samen verder invulling aan de KVJJ’s en wat kunnen we als ketenpartners daarin voor elkaar betekenen? Dat stond centraal tijdens deze 2e editie van de KVJJ-dag.

In twee rondetafelsessies gingen de ketenpartners eerst per onderdeel met elkaar in gesprek. Daarna besprak de regionale keten met elkaar hoe ze de toeleiding naar de KVJJ’s kunnen verbeteren. Verbinding, contact en wederzijds begrip en rolacceptatie waren de kern van deze dag. De organisatie kijkt terug op een waardevolle dag waarop de banden tussen partners in de keten zijn versterkt en de kansen voor jongeren beter in beeld zijn gebracht.

Contact en colofon

U ontvangt deze nieuwsbrief omdat u betrokken bent bij of geinteresseerd ben in het programma VOM.

Disclaimer

Deze nieuwsbrief is een uitgave van het Programma Vrijheidsbeneming Op Maat, Divisie Forensische Zorg en Justitiële Jeugdinrichtingen, Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI). Overname van (delen van) artikelen kan alleen met toestemming van het programma VOM.

Redactie

Mieke van Meer, Susanne Schippers