Je diploma halen binnen een jeugdinrichting, het kan!

Verhalen uit de praktijk

Maandag 16 augustus was de diploma-uitreiking in Rijks Justitiële Jeugdinrichting (RJJI) De Hunnerberg. Veel mensen weten wellicht niet eens dat er onderwijs wordt geboden in een JJI, maar dat is wel degelijk het geval. Teamleider van Het Hunnerbergcollege Nicky vertelt wat er allemaal gebeurt op het gebied van onderwijs binnen een jeugdinrichting én dat jongeren hun diploma kunnen behalen.

Nicky Kuijpers
Beeld: ©DJI

Maatwerk

“Jongeren die bij ons verblijven, zijn verplicht om een vorm van onderwijs, stage of arbeidstoeleiding te volgen. Zij krijgen dagelijks les of volgen stage tussen 9:00-15:00 uur. Die lessen worden binnenin de jeugdinrichting gegeven, in een lokaal en door een vaste groep docenten. Na een instroomtraject van 12 weken wordt samen met de jongeren bekeken welk vervolgtraject het meest passend is. Bij het Hunnerbergcollege proberen we zoveel mogelijk onderwijs op maat te bieden. Zo worden er verschillende entree opleidingen aangeboden, maar er is ook een staatsexamen klas voor het voortgezet onderwijs en zijn er mogelijkheden in mbo-opleidingen. Wij werken als school binnen ín de inrichting dan ook nauw samen met externe onderwijsinstellingen, zoals het ROC of de middelbare school waar de jongere voorheen les kreeg.”
 

Diploma

“Gedurende het jaar volgen de jongeren onderwijs, lopen ze stage in de keuken of kantine en doet een selecte groep jongeren op het terrein van de RJJI opdrachten op het gebied van arbeidstoeleiding. Jongeren die het entree-traject volgen, kunnen op verschillende momenten in het schooljaar examen doen. Aan het eind van het schooljaar zijn de staatsexamens. Hiermee kunnen ze certificaten en diploma’s behalen. Sommige jongeren behalen een volwaardige havo of mbo-diploma. Dit diploma is evenveel waard als het diploma dat ze buiten een jeugdinrichting zouden behalen. Er zijn ook jongeren die hier nog niet zo lang verblijven maar wel gedeeltes van een opleiding of een certificaat hebben behaald. Tijdens de diploma-uitreiking hebben wij deze jongeren ook even naar voren geroepen om ze in het zonnetje te zetten en te feliciteren. Voor veel van hen is dit het hoogst haalbare en het feit dat ze zich toch richten op hun eigen ontwikkeling, is een mooie stap voor ze.”

Examen Hunnerberg1
Beeld: ©DJI

Corona

“Ondanks dat we natuurlijk te maken hebben gehad met corona, hebben we gelukkig bijna het hele schooljaar door gewoon les kunnen geven. Binnen de leefgroepen en onderwijslokalen is binnen een jeugdinrichting sprake van een opvoedkundig klimaat waarbij we alles zoveel mogelijk door lieten gaan, mits dat op een verantwoorde manier mogelijk was. In totaal hebben we denk ik maar 3 weken een alternatief programma gedraaid. In die weken hebben de jongeren, per leefgroep, een ander educatief aanbod gekregen. In de vorm van het kijken van documentaires, kookles en creatieve lessen.”

Diploma-uitreiking

Vanwege corona vond de uitreiking van de diploma’s en certificaten plaats op de leefgroep van de jongere. Elke docent bezocht afzonderlijk de verschillende afdelingen waarbij de jongeren werden gefeliciteerd met hun behaalde prestatie. Ze ontvingen een kleine goodiebag en het werd kort gevierd met een drankje en een lekkere versnapering. Vandaag begint het nieuwe schooljaar weer en mogen zowel de jongeren als de docenten weer aan de bak!

Heel veel jongeren hebben een (deel)certificaat behaald voor vakken als houtbewerking, ICT, Engels, rekenen, Nederlands en lassen op mbo niveau 1 en 2. Daarnaast zijn er voor de staatsexamens meerdere (deel)certificaten behaald op vmbo-tl en havo. Hierbij kun je denken aan vakken als biologie, wiskunde en geschiedenis. Tot slot zijn er nog twee volledige diploma’s op mbo 2 niveau én 6 entreediploma’s behaald.
 

Onderwijs Hunnerberg
Beeld: ©DJI

Vacature!

Word jij de collega van Nicky? Bekijk onze actuele vacatures.

Wil jij meer weten over het werken als pedagogisch medewerker bij DJI? Ga naar de pagina Pedagogisch medewerker.

Jorine
Beeld: ©DJI

Heb je interesse of een vraag?

Jorine Verhoeff (recruiter) staat je graag te woord.

Telefonisch via 06-25690386 of per e-mail: jorine.verhoeff@dji.minjus.nl

Reactie toevoegen

U kunt hier een reactie plaatsen. Ongepaste reacties worden niet geplaatst. Uw reactie mag maximaal 2000 karakters tellen.

* verplichte velden

Uw reactie mag maximaal 2000 karakters lang zijn.

Reacties

Er zijn nu geen reacties gepubliceerd.