Verhalen uit de praktijk

Ervaringsdeskundigen bij DJI

Wist je dat er bij DJI ook “ervaringsdeskundigen” werken? Een van hen is Piet: “Mijn ervaringsdeskundigheid ligt op het gebied van verslaving en detentie. Inmiddels zit ik 12 jaar in herstel van verslaving en ben ik de afgelopen 12 jaar niet meer met politie of justitie in aanraking geweest. Ik heb een vaste baan als ambulant begeleider in de psychiatrie.”

Ervaringsdeskundigen bij DJI
Beeld: ©DJI / DJI

Piet heeft meerdere malen gedetineerd gezeten. “Daarom is het voor mij altijd weer erg bijzonder om de gevangenis in te mogen, mijn presentatie te mogen geven en de gevangenis ook weer uit mogen.” Piet heeft al meerdere trainingen en presentaties gegeven, onder andere in PI Vught en DC Rotterdam. “Dat vind ik het leukste wat er is, omdat ik heilig geloof dat herstel van verslaving mogelijk is. Voor iedereen. Ik ben hier zelf een voorbeeld van. Het stigma op verslaving is erg groot. Door middel van het delen van mijn verhaal gecombineerd met kennis probeer ik het stigma enigszins weg te nemen en de kennis over verslaving en herstel te vergroten.”

Herstelconsulent

Wie er gebruik maken van de ervaringsdekundigen? Onder andere de herstelconsulenten die werkzaam zijn binnen DJI. “Binnen diverse inrichtingen is het gebruikelijk om samen te werken met ervaringsdeskundigen op diverse vlakken”, vertelt herstelconsulent Evert Kampert, herstelconsulent binnen de PI Nieuwegein, PI Arnhem en DC Zeist. “Het inzetten van ervaringsdeskundigheid geeft net dat beetje extra.”
Binnen de PI Nieuwegein zijn er in 2019 themabijeenkomsten gehouden voor het personeel, daarbij werden ervaringsdeskundigen ingezet om deze bijeenkomsten te verzorgen en het personeel mogelijkerwijs een “andere” kijk te geven op de doelgroep waar we mee werken.
“Hoe mooi is het om te zien dat een gedetineerde niet alleen een gedetineerde is maar ook een goede vader, goede werkgever maar ook een juiste coach zou kunnen zijn. En dat er slachtoffers en nabestaanden zijn die juist wel in contact komen met een dader, ook in bepaalde zaken waar je in eerste instantie zou denken dat een slachtoffer daar nooit aan mee zou werken. Die wetenschap maakt dat ik anders naar de populatie kan en mag kijken.”

Puinruimen

Ook tijdens de training Puinruimen, die Evert verzorgt, wordt er gebruik gemaakt van ervaringsdeskundigen. Dit om gedetineerden te kunnen laten reflecteren op zichzelf en hun zaak. Tijdens de training Puinruimen maakt Evert gebruik van een ervaringsdeskundig gedetineerde, slachtoffer, kind van gedetineerde en een nabestaande. “Deze bijeenkomsten zijn zeer confronterend en zetten de deelnemers van Puinruimen aan het werk. Op die manier komen alle herstelopgaven voorbij. Herstel met het slachttoffer, de maatschappij, zijn netwerk en het zelfherstel van een gedetineerde.”