Hoe is het om als GZ-psycholoog te werken binnen een penitentiaire inrichting?

Verhalen uit de praktijk

Kasja werkt nu alweer drie jaar bij DJI als GZ-psycholoog. Hoe is het om te werken als forensisch psycholoog in een gesloten setting? Wat zijn je ontwikkelmogelijkheden? Kasja vertelt ons er graag over én waarom ze iets wil betekenen in het leven van een ander: “Het feit dat DJI een grote organisatie is, waar ook veel mogelijkheden zijn trok mij aan. Daarnaast werk ik graag multidisciplinair en dat kan hier.”

Kasja, GZ-psycholoog
Beeld: ©DJI / DJI

Kasja is in haar rol direct betrokken bij de zorg en behandeling van de gedetineerden. “Ik werk op het moment op een regulier regime (Huis van Bewaring en reguliere gevangenis). De behandelingen van de gedetineerden hier kunnen zeer uiteenlopend zijn en sluiten aan bij hun hulpvraag. Hierbij kun je denken aan het behandelen van trauma, somberheidsklachten, agressie en nog veel meer. Kasja: Naast het geven van behandelingen, ben je als forensisch psycholoog ook bezig met het in kaart brengen van risicofactoren van gedetineerden. Dit betekent dat we kijken of er een risico is op terugvallen in crimineel gedrag (recidive), zowel binnen detentie als buiten detentie. We zetten daar vervolgens de juiste interventies op in. Soms hebben gedetineerden meer zorg en behandeling nodig dan in een regulier regime geboden kan worden. Als psycholoog ben ik er dan verantwoordelijk voor dat zij op een afdeling komen waar die extra zorg gegeven kan worden. Dit kan een extra zorg afdeling zijn in een regulier regime, maar ook in een speciaal psychiatrisch penitentiair centrum. Verder werk ik ook veel samen met casemanagers en de reclassering, om mee te denken en advies te geven over mogelijke zorgtrajecten na de detentie.”

Koffiemomentjes zorgen voor ontspanning

Haar directe team bestaat uit twee GZ-psychologen, een GZ-psycholoog in opleiding en een basispsycholoog in opleiding. “Het belangrijkste in ons team is dat we ons vrij voelen om alles met elkaar te bespreken. Dat zorgt er voor dat we elkaar vertrouwen maar ook dat we veel plezier hebben met elkaar. Om de teamspirit goed te houden plannen we af en toe etentjes of maken we het gezellig op kantoor door koffiemomentjes te organiseren. Dat laatste is vooral belangrijk, omdat het werk soms stressvol kan zijn of veel van je kan vragen waardoor het goed is de ontspanning met elkaar te vinden,” aldus Kasja. Kasja werkt ook samen met veel collega’s van de leefafdeling zoals penitentiair inrichtingswerkers, afdelingshoofden en casemanagers.

Ruimte voor ontwikkeling

Kasja: “Op het moment dat je het gevoel hebt dat je een nieuwe uitdaging aan wilt gaan zijn er hier in de Penitentiaire Inrichting (PI) Vught, veel mogelijkheden voor. Zo kun je als behandel coördinator bij één van de verschillende afdelingen aan de slag. Daarnaast bestaat er een behandel- en diagnostiekteam en biedt PI Vught verschillende opleidingen aan zoals de opleiding voor gezondheidszorgpsycholoog of klinisch (neuro) psycholoog. Zelf heb ik de vervolgopleiding voor EMDR gevolgd en worden er allerlei cursussen voor risicotaxaties aangeboden. ” Zij gaat verder: ”Daarnaast heb ik bespreekbaar gemaakt dat ik het ambieer om een promotietraject te starten. Dit werd positief ontvangen en gestimuleerd. Tenslotte is het ook goed om te benoemen dat er veel psychologen in PI Vught werken op de verschillende units, waardoor er veel kennis en ervaring in huis is. Er is daarom veel mogelijk aan supervisie en intervisie en worden er ook deskundigheidsbevorderingen gegeven.”

Gehoord voelen

Wat het werk zo afwisselend maakt is dat Kasja eigenlijk nooit een ‘vaste’ agenda heeft. Haar dag wordt deels bepaald door situaties die haar aandacht vragen. Als een gedetineerde ‘vreemd’ gedrag vertoont of spanning ervaart vanwege bijvoorbeeld een situatie met familie. Kasja legt uit: “Sommige gedetineerden die ik spreek, maken een hele moeilijke tijd door. Zij ervaren veel spanning door dingen die zij in hun leven hebben meegemaakt of op dit moment nog meemaken.” De buitenwereld wordt vaak vergeten, maar ouders of partners van gedetineerden maken zich vaak zorgen en krijgen weinig mee over de wereld binnen detentie. Kasja gaat wanneer nodig in gesprek met de gedetineerde en de ouders, partner of de kinderen. Kasja: “Dit zorgt voor rust voor beide partijen. Een behandeling kan er ook voor dienen dat iemand minder last heeft van psychische klachten of een steunend gesprek zijn in een moeilijke tijd. Als je ze de hulp kan bieden die zij nodig hebben en zij zich serieus en gehoord voelen, dat maakt dat ik dit werk graag doe.”

Vacature!

Spreekt dit je aan? Hier vind je alle openstaande vacatures voor de functie GZ-psycholoog binnen DJI.

Wil jij meer weten over het werken als GZ-psycholoog?

Ga naar de pagina GZ-psycholoog.

Jorine
Beeld: ©DJI

Heb je interesse of een vraag?

Jorine Verhoeff (recruiter) staat je graag te woord.

Telefonisch via 06-25690386 of per e-mail: jorine.verhoeff@dji.minjus.nl.