Verhalen uit de praktijk

“We doen er alles aan om te zorgen voor de veiligheid van medewerkers en jongeren”

Als organisatie moet je je continue blijven verbeteren; zo ook op het gebied van veiligheid. Henk is teamleider beveiliging binnen de Rijks Justitiële Jeugdinrichting (RJJI) De Hartelborgt en is dagelijks bezig om de veiligheid van medewerkers én jongeren te waarborgen. Hij legt uit wat er binnen Team Veiligheid allemaal wordt ingezet om de inrichting zo veilig mogelijk te houden.

Henk
Beeld: ©DJI

Teamleider

In april 2020 ben ik bij deze inrichting begonnen als teamleider beveiliging. Ik heb zelf een politieachtergrond en daardoor heeft het Gevangeniswezen me altijd getrokken. Justitie is een mooie organisatie met veel kansen en mogelijkheden. Samen met mijn collega geef ik leiding aan 32 inrichtingsbeveiligers.

Oefeningen

Om de veiligheid te waarborgen houden wij regelmatig diverse oefeningen. Hierbij kun je denken aan een gijzelings- of ontruimingsoefening. In praktijk komen deze situaties sporadisch voor, maar medewerkers moeten natuurlijk wel weten hoe zij moeten handelen als het een keer gebeurt. De oefeningen dragen bij aan bewustwording bij alle medewerkers. Daarbij zijn er ook nieuwe medewerkers die instromen gedurende het jaar. Het is dus van belang dat dit regelmatig wordt geoefend en herhaald. Het klinkt misschien gek, maar mensen moeten er gewend aan raken zodat ze weten wat ze moeten doen als er een gijzeling zou ontstaan. Uiteraard vindt er na afloop van de oefening ook een evaluatie plaats.

Contrabande

Het is belangrijk dat we zoveel mogelijk contrabande onderscheppen en buiten de inrichting houden. Denk aan spullen die in de openbare samenleving ook niet zijn toegestaan: drugs en wapens. Daarnaast zijn er voorwerpen die buiten de inrichting legaal zijn, maar die verboden kunnen zijn als je bent ingesloten, zoals mobiele telefoons en andere gegevensdragers, alcohol en geld. Al deze verboden spullen noemen we ‘contrabande’. Het opsporen ervan doen we met behulp van verschillende acties en controles. Elke dag begint dat al vroeg in de ochtend bij de luchtplaatscontrole. Dan checken we of er ’s nachts niets over de hekken is gegooid. Eens in de zoveel tijd voeren we ook zoekacties uit. Hiervoor zetten wij ook weleens speciaal getrainde honden in die drugs of telefoons kunnen opsporen. Soms is dat op een specifieke afdeling, bijvoorbeeld wanneer we een vermoeden hebben van aanwezigheid van contrabande. Daarnaast zijn er natuurlijk ook algemene zoekacties en vinden er zogeheten “100% controles” plaats bij zowel medewerkers als bezoek.

Mobifinder en telefoon
Beeld: ©DJI

Mobifinder

De beveiliging houdt ook een 24-uurs rapportage bij waarin bijzonderheden worden vastgelegd. Die lezen wij als teamleiders nauwkeurig door en worden in het dagelijks ochtendoverleg besproken. Daaruit kunnen we beslissen om bijvoorbeeld tijdens de avond- en nachtrondes de Mobifinder in te zetten. Dit is een apparaat wat signalen oppikt wanneer er gebruik wordt gemaakt van een mobiele telefoon. Een enorm handig hulpmiddel om telefoontjes op te sporen. Wanneer we vervolgens de volgende ochtend lezen dat de Mobifinder iets heeft gesignaleerd, ondernemen we direct actie op die afdeling. Bijvoorbeeld in de vorm van een kamercontrole.

Op scherp gezet

De oefeningen, acties en controles houden ons allemaal scherp. Uiteindelijk draagt een veilige omgeving bij aan de juiste behandeling van de jongeren; dat is waar het allemaal om draait.