Mensenwerk

Verhalen uit de praktijk

Als je bij DJI werkt moet je van alle markten thuis zijn. Je werkt met veel verschillende typen mensen en hun eigenaardigheden. Justitieel Verpleegkundige Carlijn vertelt over de gedetineerden die ze ontmoet op de medische dienst.

In de PI waar ik werk, hebben we verschillende “regimes”. Daar verblijven verschillende “soorten” gedetineerden. Op de  Extra Zorg Voorziening (EZV) verblijven bijvoorbeeld gedetineerden met speciale psychische of lichamelijke behoeften. Zij hebben een aangepast dagprogramma en hebben meer zorg nodig dan gedetineerden op een reguliere afdeling. Op de Terroristenafdeling (TA) zit weer een heel ander soort gedetineerden. De overeenkomst: al die verschillende gedetineerden zien wij op de medische dienst of in hun cel.

Carlijn
Beeld: ©DJI

Mensenwerk

Ook de stoerste, grootste en “engste” gedetineerden (dat is denk ik hoe mensen buiten naar gedetineerden kijken) zijn uiteindelijk mensen. Ik benader ze ook altijd als zodanig omdat ik vind dat iedereen recht op zorg heeft. Ik behandel een ieder met respect, die mij ook met respect behandelt en dat merk je in de communicatie. Geregeld komt het voor dat gedetineerden op de afdeling echt ‘het mannetje’ zijn maar vervolgens wel huilend bij mij in de spreekkamer zitten, een emotioneel verhaal vertellen of hun hart uitstorten. Je hebt dan geen stoere gedetineerde voor je, maar een mens.

Wederzijds respect

De mannen in de gevangenis zitten soms een korte straf uit, maar soms verblijven ze hier enkele jaren tot levenslang. Als iemand voor langere tijd vastzit kan een vorm van respect en wederzijds begrip onstaan. Als zij inzien dat ik er ben om hen te helpen, komt dat de behandeling ten goede. Het werkt een stuk beter als we met elkaar leren communiceren. Zij moeten mij ook op dingen kunnen wijzen die ik ben vergeten of in hun ogen niet goed heb gedaan.

Psychische problematiek op de Extra Zorg Voorziening

Op de EZV verblijven voornamelijk gedetineerden en verdachten met psychische problematiek. Wanneer iemand van die afdeling bij ons op de medische dienst komt, is het altijd even afwachten: hoe gaat het vandaag met die persoon? Hoe zal hij/zij vandaag weer reageren op jou en alle prikkels van de inrichting? We maken als iemand binnenkomt altijd een inschatting van hoe het gaat. Kijken naar lichaamstaal en luisteren is heel belangrijk.

Persoonlijke voorkeuren

Wanneer gedetineerden langer in de PI verblijven, leer je ze na verloop van tijd goed kennen. Onder de gedetineerden van de EZV is bijvoorbeeld een man die per se altijd het spuitje met de door ons opgetrokken vloeistof wil controleren op hoeveelheid, om te checken of het op de tiende mililiter wel exact is wat hij moet krijgen. Daarbij heeft hij zo ook zijn wensen voor wat betreft de injectietechniek en -plaats. We zijn daar inmiddels allemaal van op de hoogte op de medische dienst, dus we weten hoe we daar mee om moeten gaan. Gelukkig was hij mondig genoeg om dit zelf te vertellen en te vragen. En als hij eens een andere verpleegkundige treft, schroomt hij niet om het opnieuw te vertellen.

Vacature!

Word jij de collega van Carlijn? Bekijk onze actuele vacatures.

Wil jij meer weten over het werken als justitieel verpleegkundige bij DJI?

Ga naar de pagina Justitieel verpleegkundige.

Heb je interesse of een vraag?

Yasmine Lhassani (recruiter) staat je graag te woord.

Telefonisch via 06-34840810 of per e-mail: y.lhassani@dji.minjus.nl