Geld in detentie – hoe werkt dat eigenlijk?

Verhalen uit de praktijk

Als je in de gevangenis zit, heb je geen geld nodig. Dat is wellicht een aanname die veel mensen hebben. Maar de werkelijkheid is toch net even wat anders.

Bestellijst
Beeld: ©DJI / DJI

Gedetineerden kunnen zeker beschikken over geld, maar daar zijn wel wat regels aan verbonden. Zo is het bijvoorbeeld niet toegestaan om contant geld te hebben. De belangrijkste reden hiervoor is om crimineel handelen in detentie tegen te gaan. Contant geld zou dit juist kunnen stimuleren. Denk hierbij aan gokken voor geld of het betalen van medegedetineerden voor bepaalde goederen of handelingen. 

Rekening-courant

Iedereen die in detentie komt, krijgt een rekening-courant. Dit is eigenlijk een soort bankrekeningnummer, maar dan speciaal voor gebruik binnen de inrichting. Het maximum bedrag dat op deze rekening-courant kan staan is €250. Dit geld kunnen gedetineerden gebruiken om bijvoorbeeld de huur van hun televisie mee te betalen. Een tv behoort niet tot de standaard uitrusting van een cel, maar iedere gedetineerde kan er wel een huren, als ze dat willen. De kosten hiervoor zijn €3 per week, dit wordt afgeschreven van de rekening-courant.

Met het geld op de rekening-courant kunnen ook wekelijkse boodschappen worden gedaan in de gevangeniswinkel. Gedetineerden krijgen iedere week een bestellijst die ze in kunnen vullen, het personeel van de winkel (dit zijn ook gedetineerden) haalt de producten uit de schappen en bezorgt deze op een vaste dag op de afdelingen. De best verkochte producten zijn rookwaren en blikjes frisdrank. Gedetineerden hebben een maximum bedrag waarvoor ze boodschappen mogen bestellen. En natuurlijk moet er voldoende geld op de rekening-courant staan om de boodschappen van te betalen.

En weet je waar ook geld voor nodig is? Telefoneren. Als gedetineerden de inrichting binnen komen ontvangen ze van onze collega’s een belkaart met een tegoed van €1, zodat ze het eerste telefoontje kunnen plegen. Daarna waarderen ze deze belkaart op met hun geld van de rekening-courant.

Andere uitgaven die gedetineerden kunnen hebben zijn bijvoorbeeld het aflossen van schulden, de aanschaf van een identiteitsbewijs of het betalen van boetes die ze in hun tijd buiten detentie hebben ontvangen.

Loon naar werken

De meeste mensen die in detentie zitten kunnen werken. Daar verdienen ze geld mee, dat wordt uitbetaald op hun rekening-courant. De uurtarieven in de gevangenis zijn laag (€4,16 per dag), maar worden wel regelmatig geïndexeerd. Ook voor gedetineerden worden de boodschappen tenslotte duurder.

Gedetineerden kunnen ook geld ontvangen van familie of vrienden buiten de poort. Zij mogen geld storten op de rekening-courant (uiteraard nooit meer dan het maximum bedrag dat gedetineerden mogen hebben). Gedetineerden kunnen onderling naar elkaar geen geld overmaken.

Het hebben van contant geld, dure merkkleding of exclusieve horloges is niet toegestaan voor gedetineerden. Het is ook niet mogelijk om binnen de muren kleding te bestellen of aan te schaffen. Iedere gedetineerde heeft een lijst met kledingstukken die hij op cel mag hebben, ook hier zit een maximum aan. Nieuwe kleding moet via familie of andere bekenden van buiten komen.

Mocht een gedetineerde contant geld bij zich hebben als hij naar de penitentiaire inrichting wordt gebracht, dan wordt dit voor hem bewaard. Aan het einde van de detentie krijgt hij zijn geld weer terug.

Om personeel te beschermen, mogen zij maar een klein bedrag aan contant geld mee de inrichting in nemen. We zijn tenslotte allemaal mensen!

Meer verhalen uit de praktijk

Reactie toevoegen

U kunt hier een reactie plaatsen. Ongepaste reacties worden niet geplaatst. Uw reactie mag maximaal 2000 karakters tellen.

* verplichte velden

Uw reactie mag maximaal 2000 karakters lang zijn.

Reacties

Er zijn nu geen reacties gepubliceerd.