Jong geleerd is oud gedaan

Verhalen uit de praktijk

Carla Wijnhoven werkt al jaren als gevangenisdirecteur van PI Grave. In deze blog deelt zij haar ervaringen en neemt ze je mee in haar werk.

Carla
Beeld: DJI

Sinds 2001 ben ik bezig met dezelfde missie en dat is: het beschermen van de maatschappij en een bijdrage leveren aan de verantwoorde terugkeer van diegenen die een delict hebben gepleegd. Na al die jaren geloof ik nog steeds dat iedereen onschuldig geboren wordt. Ik heb nog nooit iemand op de kleuterschool horen zeggen dat hij of zij crimineel wil worden als hij of zij groot is. Er zijn vele wetenschappelijke onderzoeken naar het hoe en het waarom van het ontstaan van crimineel gedrag. Ook is onderzocht wat helpende factoren zouden kunnen zijn om crimineel gedrag te voorkomen.

In die onderzoeken is vaak de vraag gesteld of het ontstaan van dit gedrag komt omdat het is aangeleerd of het is aangeboren? Hoe dan ook …soms ben ik in mijn huidige functie als directeur van een mannengevangenis nog steeds verbaasd over wat ouders hun kind soms (onbedoeld) kunnen aandoen.

Zo was er recent een moeder die samen met haar zoontje bij papa op bezoek kwam. Op deze dag waren ook de drugshonden aanwezig. Deze honden worden steekproefsgewijs ingezet om te voorkomen dat bezoekers drugs mee naar binnen smokkelen voor de gedetineerden. Tot een ieders verbazing ging de hond bij het kind zitten. Niet om te spelen of omdat de hond geaaid wilde worden …maar omdat de hond een teken gaf dat er een drugsspoor was gevonden.

Toen de medewerker de moeder hiermee confronteerde, ontstond er een discussie inclusief stemverheffing en beschuldigingen in de richting van de medewerker. Uiteindelijk bleek het jongetje echter, ondanks alle ontkenningen van de moeder, wel degelijk een pakketje drugs in zijn jaszak te hebben. Volgens de moeder was dit echter per ongeluk en zeker niet bedoeld om aan de vader te geven.

Op dat moment is er besloten om het bezoek die dag niet te laten doorgaan. Zowel de moeder als haar verdrietige zoontje zijn naar huis gestuurd. De moeder heeft een bezoekbeperking opgelegd gekregen voor de duur van 3 maanden. Ze mag dus drie maanden niet op bezoek komen. Ook is aangifte bij de politie gedaan tegen de moeder.
Een poging om drugs in een gevangenis naar binnen te brengen, is namelijk een misdrijf.
Het kind heeft geen bezoekbeperking gekregen en mocht de week erna, onder begeleiding van een andere volwassene, weer op bezoek komen bij papa.

Het zijn dit soort schrijnende voorbeelden die mij na al die jaren nog steeds enorm kunnen raken. Ik blijf met volle overtuiging een bijdrage leveren in de hoop dat de cirkel doorbroken kan worden. Zodat jong geleerd niet per definitie betekent dat dit oud gedaan gaat worden!