Er zit meer achter het werk van Hans

Verhalen uit de praktijk

Sinds de zomer van 2020 werkt Hans als complexbeveiliger bij de Rijks Justitiële Jeugdinrichting Den Hey-Acker in Breda. Hier is plek voor 94 jongens die om strafrechtelijke redenen zijn opgenomen. Voordat Hans bij de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) terecht kwam, werkte hij als accountmanager in de ICT-sector. Hier haalde hij geen voldoening meer uit: “Ik wilde meer betekenisvol werk gaan doen. Werk met een maatschappelijke waarde waarbij ik dagelijks met verschillende mensen in contact sta.”

Beeld: ©DJI

Een opvallende carrièreswitch

“Voordat ik bij Den Hey-Acker aan de slag ging, had ik nog geen ervaring binnen het gevangeniswezen. Wel was ik hier altijd al in geïnteresseerd. Ik besloot daarom een kijkje te nemen op de website van DJI. In het begin twijfelde ik over deze mogelijke carrièreswitch. Ik kende niemand binnen het gevangeniswezen en had er ook niet de juiste diploma’s voor. Bij het zien van de vacature voor complexbeveiliger besloot ik toch eens contact op te nemen. Het klikte meteen tijdens het gesprek en ook met een andere achtergrond bleek er veel mogelijk. Enthousiast begon ik aan mijn sollicitatiebrief en de rest is geschiedenis. Terugkijkend, had ik deze stap veel eerder moeten zetten.”

“Het klikte meteen tijdens het gesprek en ook met een andere achtergrond bleek er veel mogelijk. Enthousiast begon ik aan mijn sollicitatiebrief en de rest is geschiedenis.”

Opleidingsmogelijkheden

“Toen ik startte, had ik nog niet de juiste diploma’s. Dit was geen probleem. Alle opleidingen die je nodig hebt, kun je tijdens je werk volgen. In het begin volg je standaard een zesweekse basisberoepsopleiding. Het is belangrijk dat je deze zo snel mogelijk afrondt om volledig inzetbaar te zijn als complexbeveiliger.”

Bewaken, signaleren, beveiligen, controleren en informeren

“Het takenpakket van een complexbeveiliger is gevarieerder dan men vaak denkt. Ongeacht je post, moet je altijd alert zijn en anticiperen op wat komen gaat. Zo werk je bijvoorbeeld op de vaste post bij de voorportier. Hier ontvang je personen die binnenkomen, van personeel en ouders en verzorgers, tot ambtelijk bezoek of extern personeel. Je controleert iedereen en met behulp van röntgenstralen ook hun spullen. Daarnaast werk je op de centrale post. Daar heb je via verschillende beeldschermen een overzicht van de hele inrichting en het terrein er omheen. Vanuit de centrale post verleen je personen toegang tot een bepaalde ruimte. En je krijgt er als eerste melding van een alarmsituatie binnen zodat er snel gehandeld kan worden. Als je ambulant bent, ondersteun je juist bij verschillende zaken. Bij alarmsituaties ga je snel ter plaatse om de situatie onder controle te krijgen. Omdat je niet weet wat je aantreft, is het belangrijk om de situatie goed in te schatten en hier naar te handelen. Verder loop je regelmatig buitenrondes. Je kijkt dan of het hekwerk nog in orde is en gaat na of er geen  contrabande, zoals drugs of telefoons, over het hek zijn gegooid. En dan heb ik nog lang niet alle taken genoemd.”

“Het takenpakket van een complexbeveiliger is gevarieerder dan men vaak denkt. Ongeacht je post, moet je altijd alert zijn en anticiperen op wat komen gaat.”

Werkplezier

“Het doel van dit werk is zorgen voor de veiligheid van het personeel, bezoekers en de jongeren. Je weet nooit wanneer er een alarmsituatie ontstaat en elke alarmsituatie is weer anders. Het geeft mij voldoening als ik de rust en veiligheid in zo’n situatie weer kan herstellen. Doordat ik samen met mijn collega’s het hele jaar door weerbaarheidstraining krijg, heb ik ook de kennis en het zelfvertrouwen om met deze situaties om te gaan. Daarnaast vind ik het leuk om mijn mensenkennis in te zetten bij het contact met de jongeren. Zij hebben verschillende achtergronden en vaak hun eigen gedragsproblematiek. Ik probeer met iedereen op een passende manier om te gaan om zo een goede en rustige sfeer te creëren. Bij de RJJI leveren we een bijdrage aan de ontwikkeling van maatschappelijk aanvaardbaar gedrag bij de jongeren. Als complexbeveiliger ben ik niet degene die hier hoofdzakelijk mee bezig is. Toch vind ik het belangrijk om hier ook in mijn rol, waar mogelijk, een positieve bijdrage aan te leveren. Dit en het feit dat geen dag hetzelfde is, zorgt ervoor dat ik elke dag met plezier naar mijn werk ga.”

“Je weet nooit wanneer er een alarmsituatie ontstaat en elke alarmsituatie is weer anders. Het geeft mij voldoening als ik de rust en veiligheid in zo’n situatie weer kan herstellen.”

Toekomstperspectief

“Op dit moment ben ik ook waarnemend senior complexbeveiliger. Als senior heb je meer taken en verantwoordelijkheden. Ik waardeer het enorm dat ik deze kans heb gekregen, ook al werk ik nog niet zo heel lang bij de RJJI. De teamleiders kijken echt naar je kwaliteiten, capaciteiten, competenties en ambities. Het is fijn om te zien dat inzet en een positieve houding worden beloond met kansen en mogelijkheden. Dat is niet bij iedere werkgever het geval. Hierdoor heb ik ook in de toekomst nog genoeg mogelijkheden om door te groeien en mezelf te blijven ontwikkelen bij de RJJI.”

Word ook complexbeveiliger!

Spreken de ervaringen van Hans bij de Rijks Justitiële Jeugdinrichting Den Hey-Acker in Breda je aan en wil je ook een carrièreswitch maken? Of juist een nieuwe of vervolgstap binnen je huidige carrière zetten? Bekijk dan hier de vacatures voor complexbeveiliger bij de RJJI.