Een goede BHV organisatie maakt wel net dat verschil

Verhalen uit de praktijk

Een BHV coördinator is onmisbaar in een organisatie als de RJJI. Maar waarom? Als er iets gebeurt, dan bel je toch de hulpdiensten? Nee. Er komt veel meer bij kijken en dat weet Berry als geen ander. Het is namelijk enorm belangrijk dat je die eerste hulp kan bieden wanneer er een incident plaatsvind. Berry legt uit waar een goede BHV organisatie aan moet voldoen en hoe hij ervoor zorgt dat dit gewaarborgd wordt.

BHV'er Berry Hermes voor een rode blandslang

Vertel Berry, wie ben je, wat is je functie en hoe lang werk je al bij de RJJI?

In maart 2021 werk ik alweer 20 jaar bij de RJJI. Ik ben ooit begonnen bij Defensie en vanuit daar de overstap gemaakt naar DV&O. Via DV&O was RJJI De Hunnerberg toen een logische volgende stap. In de afgelopen 20 jaar heb ik verschillende functies ingevuld. Zo ben ik begonnen als sportdocent en ben ik daarna overgegaan naar medewerker Vrije Tijd & Vorming met sportbevoegdheid. In de sport zocht ik altijd naar het dynamisch bezig zijn met jongeren. Dat vond ik heel leuk om te doen.

Maar gedurende de jaren merkte ik dat ik het lastig begon te vinden om de jongeren jaar in jaar uit te blijven motiveren. Daarnaast word je wat ouder en verandert je kijk op bepaalde dingen. De veiligheid kant heeft me altijd getrokken en toen ik de kans kreeg om teamleider beveiliging te worden, heb ik die met beide handen aangepakt. Die functie heb ik ook met veel plezier bekleed en daar heb ik een leuke tijd gehad. Maar na een aantal jaar ben ik intern toch weer verder gaan kijken. De RJJI zelf vond ik nog steeds een mooie organisatie, dus daar wilde ik niet weg. Toen kwam ineens de functie van BHV coördinator vrij. Het had veel raakvlakken met mijn huidige functie dus ik ben gaan kijken waar mijn huidige competenties liggen en heb voor mijn eigen ontwikkeling toen de keuze gemaakt om BHV coördinator van de RJJI te worden. Dat is inmiddels één jaar geleden.

Waarom sprak de rol van BHV-coördinator je zo aan?

Als BHV coördinator kan je enerzijds heel beleidsmatig bezig zijn door bijvoorbeeld plannen te schrijven en stukken uit te werken. Maar anderzijds kan ik ook gewoon met een gezamenlijke oefening met de ambulancedienst of brandweer bezig zijn. Die wisselwerking is heel leuk. Mijn belangrijkste taak is om alle BHV’ers zo goed mogelijk opgeleid te houden. Daarnaast houd ik veel contact met alle landelijke adviseurs en heb ik regelmatig regio overleg met mede BHV coördinatoren vanuit de andere PI’s. Onze BHV opleidingen worden altijd extern gegeven via de organisatie G4S. Daar worden zij volgens de DJI normen gecertificeerd.

Hoe ziet een normale week als BHV coördinator er uit voor jou?

Geen dag is hetzelfde. Geen week is zelfs hetzelfde. Het is ontzettend van belang dat de basiselementen en randvoorwaarden goed zijn. Liggen er voldoende pleisters? Zijn de EHBO koffers compleet en nog verzegeld? Is iedereen nog gecertificeerd? Zijn er opleidingen ingepland? Zijn er oefeningen ingepland? Waar ligt de behoefte van de organisatie en de medewerkers? Het is mijn verantwoordelijkheid dat al deze dingen geregeld én in orde zijn. Daarnaast probeer ik ook altijd een zogenoemd veiligheidsrondje te lopen om te kijken of er opvallende zaken zijn op BHV gebied. Bij een vluchtroute wil ik ervoor zorgen dat deze helemaal leeg is en er niets voor staat wat de veiligheid van het personeel en de jongeren in gevaar kan brengen wanneer er een calamiteit zou ontstaan. Daarnaast houd ik me ook bezig met de coördinatie van BHV oefeningen (zoals ontruimingsoefeningen en korte oproepoefeningen). Dit doe ik veelal in samenwerking met de teamleiders beveiliging van de verschillende locaties.

Waarom is BHV én BHV scholing zo belangrijk binnen de organisatie?

Een goede BHV organisatie maakt wel net dat verschil. Kleine dingetjes zoals een snee in je vinger kan iedere organisatie vaak wel oplossen. Maar wanneer een collega ter plekke neervalt of een jongere die een incident meemaakt dan moet je als BHV organisatie wel je zaakjes op orde hebben én kunnen reageren. Ik vertrouw erop dat iedereen die binnen onze BHV organisatie de competenties bezig en deze ook kan inzetten wanneer nodig. Binnen die korte tijd tijdens bijvoorbeeld een calamiteit waarbij er actie ondernomen moet worden, moet er snel en adequaat gehandeld kunnen worden. Daar leiden wij onze BHV’ers voor op. En we zorgen dat die mensen elk jaar op herhaling gaan. Ik vergelijk de RJJI altijd met een klein afgelegen dorp. Je hebt er vanalles; een tandarts, fysio, winkel, magazijn, onderwijs, medische dienst. Wanneer er iets gebeurd, moet je zelfredzaam kunnen zijn. En dat vertrouwen heb ik in onze BHV organisatie.

Waar zie je jezelf over 5 jaar?

Vorig jaar heb ik de opleiding Veiligheidskunde afgerond. Binnen vijf jaar zou ik de opleiding Middelbare Veiligheidskunde graag nog willen volgen. Dat is een externe opleiding van 14 bijeenkomsten waarbij ik bepaalde competenties moet laten zien. De opleiding heeft zowel raakvlakken met de functie BHV coördinator als preventiemedewerker, een tijdelijk uitstapje waarbij ik de komende dagen weer nieuwe kennis en verdieping mag opdoen. Ik zie wel wat er daarna weer op mijn pad komt. Op dit moment heb ik het in ieder geval nog steeds ontzettend naar mijn zin.