Je hebt altijd kansen om jezelf te verbeteren

Verhalen uit de praktijk

Werken in de gevangenis, hoe is dat eigenlijk? Sanne, een vrouwelijke gedetineerde in PI Nieuwersluis deelt haar ervaring.

Thee

Werken in Mom’s kitchen

Sanne: “Ik werk vijf dagen in de week, van ’s ochtends 08.00 tot 16.30 uur. Op dit moment sta ik in ‘Mom’s Kitchen’. Dat is de keuken van hét vergadercentrum van DJI. Hier bereiden en serveren we de lunch aan het personeel van DJI en aan onze gasten.” 

Werken vindt Sanne heel leuk, het is afwisselend en ze is even niet op de afdeling. “Ik houd niet van werk waarin elke dag hetzelfde is. Hier gebeurt altijd wel wat. Ik ben ook geen type voor sport- of knutselclubjes. Iedere week dezelfde dingen doen, dat is echt niets voor mij. Heb ik ergens zin in, dan wil ik dat ook graag gelijk doen. Eten doe ik bijvoorbeeld ook niet iedere dag op hetzelfde tijdstip.”

Niet zo’n keukenprinses

Of dit werk bijdraagt aan kansen op een baan? “Gelukkig heb ik al werk als ik vrijkom. Er worden hier wel verschillende opleidingen aangeboden. Dus als je wilt dan kun je hier veel leren en zelfs een diploma halen. En eigenlijk ben ik niet zo’n keukenprinses, maar omdat ik nu iedere dag in de keuken sta, leer ik weer nieuwe dingen. Misschien ga ik dat wel thuis uitproberen.

Weet je, ook al zit je in detentie, je hebt altijd kansen om jezelf te verbeteren. Ik heb bijvoorbeeld geleerd om meer los te laten, zoals het gedrag van anderen. Ik zoek de confrontatie niet meer op.  Deze nieuwe vaardigheid bevalt mij eigenlijk heel goed.”

Guiltea

Voordat Sanne in Mom’s Kitchen kwam, werkte ze als meewerkend voorvrouw voor de theelijn Guiltea. Uniek aan Guiltea is dat het wordt verpakt door gedetineerden in de vrouwengevangenis in Nieuwersluis. Sanne gaf leiding aan de groep dames. Ze zorgde naast het inpakken van de thee dat alles goed verliep. “De dames hadden echt veel plezier in het inpakken. Het verhaal achter Guiltea spreekt ze aan en ze vinden hierin erkenning. Het uiterlijk van de theedoosjes draagt eraan bij dat ze er graag mee werken. De smaken hebben allerlei leuke namen zoals ‘Fifty Shades of Earl Grey’, ‘Sunset me free’ en ‘Peppermind your own business’. Oh en de thee ruikt echt zalig! Hoe schuldig je je ook voelt, met een kop thee van Guiltea voel je je altijd goed. Dat is toch mooi!”