Inkopen met impact
Het inkoopbeleid van DJI heeft de titel: inkopen met impact. In dit beleidskader wordt de maatschappelijke opdracht van DJI en het inkoopbeleid met elkaar verbonden.
Door op een andere manier in te kopen betrekt DJI zijn leveranciers bij onze maatschappelijke rol. Hoe we dat doen? Dat vindt u allemaal in ons inkoopbeleidsplan. Zie ook de animatie waarin de achtergrond van het beleid wordt uitgelegd op het Youtube-kanaal van DJI.

Impact-magazine
In het jaarlijkse magazine IMPACT is een selectie van impactmakers gebundeld. In het magazine staan mensen die kansen zien en bereid zijn een stap extra te zetten om een bijdrage te leveren aan de maatschappelijke opdracht van DJI: insluiten, herstellen en voorkomen. Michel Groothuizen, plaatsvervangend hoofddirecteur DJI stelt in het laatste magazine: “We hebben onze inkopers nodig om ons op sleeptouw te nemen. En onze leveranciers kunnen ons enorm helpen, niet alleen om onze maatschappelijke opdracht beter te vervullen, maar bijvoorbeeld ook om onze duurzaamheidsdoelen te halen.”
Rijksinkoopstrategie
Duurzaam, sociaal en innovatief inkopen is de standaard bij het Rijk. Dit staat beschreven in de rijksinkoopstrategie. Met haar manier van inkopen van producten en diensten wil de Rijksoverheid:
- de gevolgen van klimaatverandering aanpakken;
- de ontwikkeling naar een circulaire (duurzame) economie versnellen;
- baankansen creëren voor mensen die minder makkelijk op de arbeidsmarkt komen.
Actieplan Maatschappelijk Verantwoord Inkopen
Het ministerie van Justitie en Veiligheid – waar DJI onderdeel van uitmaakt - is een van de partijen die is aangehaakt bij het Manifest Maatschappelijk Verantwoord Inkopen (MVI). Doel van het Manifest is de effectiviteit en de impact van MVI te vergroten. Na ondertekening van het Manifest MVI stelt iedere partij een eigen MVI-actieplan op. Ook het ministerie van JenV heeft het Manifest ondertekend.
Het actieplan van het Ministerie van JenV is getiteld: “Van beleid naar acties; op weg naar een duurzame bedrijfsvoering".

DJI en het Klimaatakkoord
In 2020 heeft DJI onderzoek laten doen naar de impact van de organisatie op het klimaat. De uitkomsten van dit onderzoek over de voorgaande drie jaren zijn weergegeven in het rapport DJI en het klimaatakkoord. Het rapport geeft inzicht in:
- De ecologische voetafdruk van DJI
- Een routekaart naar 2030
Hiermee maken we inzichtelijk waar DJI staat in het bereiken van de doelstellingen van het Klimaatakkoord: waaronder circulair grondstoffengebruik, vermindering van de CO2-uitstoot en het gebruik van hernieuwbare energie.
Contact
Ook een bijdrage leveren? Heeft u ideeën die impact kunnen opleveren. Neem gerust contact op met de collega’s van inkoopbeleid & strategie. Contactpersoon: Wolter van der Vlist, senior adviseur inkoopbeleid & strategie, w.vd.vlist@dji.minjus.nl, 06-46846273.
Documenten
-
IMPACT een jaar Inkopen met impact 2020
De Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) heeft een bijzondere maatschappelijke opdracht: de tenuitvoerlegging van ...
-
IMPACT een jaar Inkopen met impact 2019
Voor u ligt de derde uitgave van IMPACT. Een overzicht van een jaar impactvol inkopen bij de Dienst Justitiële Inrichtingen. Een ...
-
IMPACT een jaar Inkopen met impact 2018
Voor u ligt de tweede uitgave van IMPACT. Een overzicht van een jaar impactvol inkopen bij de Dienst Justitiële Inrichtingen. Een ...
-
IMPACT een jaar Inkopen met impact 2017
“Zingeving en betekenis geven spelen een belangrijke rol in onze samenleving. Datvertaalt zich naar organisaties. Ook de onze.” ...
-
Ecologisch Voetafdruk 2017
Uit dit onderzoek blijkt duidelijk dat DJI een forse impact heeft op het milieu en dat de organisatie nog ver weg is van een ...
-
Ecologische voetafdruk 2019
De komende tien jaar zijn cruciaal om de ergste gevolgen van klimaatverandering af te wenden. In 2030 mogen we nog maar de helft ...